Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ένωση Μικρασιατών Μείζονος Λονδίνου

 Ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Μικρασιατών Φοιτητών, έχοντας ολοκληρώσει πλέον τη φοιτητική τους πορεία στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν τα φτερά τους για το Λονδίνο και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Με το ιδιαίτερο μεράκι τους για τον πολιτισμό και ειδικότερα την αγάπη προς την »ψυχής Πατρίδα», τη Μικρά Ασία, οργάνωσαν ήδη τον πρώτο Σύλλογο Μικρασιατών στο Λονδίνο. Και μάλιστα όχι έναν απλό σύλλογο ατόμων αλλά μια  Ένωση  προσώπων.

Η ανάγκη για πραγματική επικοινωνία στα πλαίσια της διατήρησης των ιστορικών παραδόσεων της Μικρασίας, λαμβάνει σάρκα και οστά για τους συμπατριώτες απόδημους μικρασιάτες και τους φίλους της Μικράς Ασίας, με την ίδρυση της Ένωσης Μικρασιατών Μείζονος Λονδίνου. Του πρώτου συλλόγου Μικρασιατών στην Κεντρική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους πολίτες διαφορετικών εθνοτήτων να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το μικρασιατικό πολιτισμό – αυτή την τόσο όμορφη και ενδιαφέρουσα πτυχή του Ελληνισμού.

     Σύμβολο της Ένωσης Μικρασιατών Μείζονος Λονδίνου τέθηκε το ιωνικό κιονόκρανο, το αειθαλές σύμβολο της Ιωνίας. Είναι μάλιστα αρχιτεκτονικό στοιχείο από τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων στην πόλη του Λονδίνου. Ο Καθεδρικός αυτός είναι κτισμένος με πολλά χαρακτηριστικά ιωνικού ρυθμού, αποτελώντας έτσι μια μαρτυρία πίστης και μνήμης μέσα στο κέντρο της πολυπολιτισμικής μητρόπολης.

Καθεδρικός Ναός Αγίων Πάντων Λονδίνου

Ιστορία των Μικρασιατών στη Μεγάλη Βρετανία

     Οι σχέσεις των Μικρασιατών με τη Μεγάλη Βρετανία φθάνουν στις μέρες μας από το παρελθόν. Σμυρναίοι έμποροι του 19ου αιώνα είχαν συνάψει επαγγελματικές σχέσεις με τη χώρα, έχοντας πάντα ως αφετηρία το πολυπολιτισμικό λιμάνι της Σμύρνης.

Οι πρώτοι Ομογενείς, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, τη Χίο, τη Σμύρνη και την ευρύτερη Μικρά Ασία, έφθασαν -για επαγγελματικούς λόγους- στην πόλη του Μάντσεστερ το 1843. Σύντομα μετά την μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη αυτή σύστησαν την πρώτη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Στα 1860 έκτισαν τον Ιερό Ναό, τον οποίο αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το 1869 ιδρύθηκε και το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας.

Ο μεγάλος άγιος των μικρασιατών, Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ως Μέγας Πρωτοσύγγελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προήδρευσε μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Αγγλικανών αναπτύσσοντας παραλληλα αλληλογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας, με τελευταία επιστολή, μια έκκληση βοήθειας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό που βρισκόταν σε κίνδυνο. Αποτέλεσε τον πρώτο ορθόδοξο επίσκοπο που ανέπτυξε σε χριστιανικό πνεύμα, αδελφικές σχέσεις με την Αγγλικανική Εκκλησία.

Αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πολλοί Μικρασιάτες ως ανήσυχα πνεύματα αλλά και ως ευπροσάρμοστοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι, βρέθηκαν στην Αγγλία – είτε απευθείας το 1922 είτε οι περισσότεροι μετά από χρόνια διαμονής στον κυρίως ελλαδικό κορμό – προς αναζήτηση εργασίας ανάμεσα στους άλλους Έλληνες της Διασποράς.

Ο Γιώργος Σεφέρης στο μικρόφωνο του Ραδιοφώνου του BBC

Ο μεγάλος Σμυρναίος νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης συνέδεσε το όνομα και την παρουσία του με το Λονδίνο. Αφού ακολούθησε σπουδές λογοτεχνίας και απέκτησε το πτυχίο της Νομικής στο Παρίσι, μετέβη στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1924 για να τελειοποιήσει τις σπουδές του προκειμένου να επιτύχει στις εξετάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1927 διορίζεται στο διπλωματικό σώμα, ως διπλωματικός ακόλουθος και αργότερα στο Λονδίνο ως υποπρόξενος αρχικά και στη συνέχεια ως διευθύνων στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Λονδίνου. Τακτική ήταν η συνεργασία του μεγάλου μας ποιητή και με το BBC, η οποία περιελάμβανε ραδιοφωνικές του ομιλίες και αναφέρονται σε πολλά από τα αγαπημένα του θέματα, όπως ήταν ο Άγγελος Σικελιανός, ο Καβάφης, -δύο ποιητές που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Σεφέρης-, οι σχέσεις ποίησης και κινηματογράφου και επίσης η ανακάλυψη από τον Σεφέρη του πρώτου Έλληνα που έγραψε τις εντυπώσεις του από την Αγγλία (πρόκειται για τον Νίκανδρο Νούκιο από την Κέρκυρα που είχε επισκεφθεί την Αγγλία από το καλοκαίρι του 1545 ως την άνοιξη του 1546, δηλ. προς το τέλος της βασιλείας του Ερρίκου του Η’). Τον Ιούνιο του 1960 ο Σεφέρης ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1961 τιμήθηκε στο Λονδίνο με το βραβείο «Φόιλ» και, το 1963, με το βραβείο Νόμπελ. Το Μάρτιο του 1969 ο Σεφέρης λύνει τη σιωπή του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατιωτικό καθεστώς για την τραγωδία στην οποία οδηγούσε τη χώρα. Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC έστειλε την ιστορική δήλωσή του κατά της χούντας.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ – Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Ο Απόστολος Παύλος
βαπτίζει στους Φιλίππους
την Αγία Λυδία την εκ Θυατείρων.

Το έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής 1922, ιδρύθηκε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας προς κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών των ορθοδόξων της Μεγάλης Βρετανίας. Στον τίτλο της φέρει το όνομα μιας σημαντικής πόλης της Μικράς Ασίας – των Θυατείρων – προς ανάμνηση των Αλησμόνητων Πατρίδων από όπου ξεριζώθηκαν οι Έλληνες. Η έδρα της Αρχιεπισκοπής βρίσκεται στο Λονδίνο, στο κτίριο που ονομάζεται Thyateira House στην περιοχή Bayswater.

Τα Θυάτειρα ήταν αρχαία πόλη της Λυδίας, στην δυτική πλευρά της Μικράς Ασίας και αναπτύχθηκε ήδη από την κλασική περίοδο. Ήταν από τις πρώτες πόλεις της Μικράς Ασίας που δέχθηκε το Χριστιανισμό, γι’ αυτό θεωρείται πως την επισκέφθηκε και κήρυξε στους κατοίκους της ο Απόστολος Παύλος. Η σημασία της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι μια από τις επτά Εκκλησίες της Μικράς Ασίας που αναφέρονται από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Αποκάλυψη.

Από τα Θυάτειρα καταγόταν η Αγία Λυδία, η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Ως έμπορος πορφύρας, η μικρασιάτισσα Λυδία δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, καταλήγοντας στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Εκεί, άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και βαφτίστηκε η ίδια με την οικογένεια της αποτελώντας έτσι την πρώτη Χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Μικρασία ζει.
Με τα παιδιά της όπου γης.
εκεί οι αξίες της, εκεί τα ιδανικά της.

Μικρασιατικά