Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Οι Πυροβοληθείσες Παναγιές

Η Παναγιά η Πυροβοληθείσα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου 
βρίσκεται πάνω από την πύλη της μονής και αποτελεί τοιχογραφία.
Πήρε την ονομασία αυτή από ένα γεγονός που συνέβη το 1822 όπου τούρκικος στρατός ήρθε στην μονή.
Ένας από τους Τούρκους στρατιώτες περιπαικτικά σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε την εικόνα χτυπώντας το δεξί χέρι της Παναγιάς.
Οι στρατιώτες οι άλλοι φοβισμένοι απ'αυτό το γεγονός αναχώρησαν αμέσως.
Ο στρατιώτης αυτός όντας ασεβής κυνηγημένος από τις τύψεις τρελάθηκε και κρεμάστηκε από μια ελιά του απέναντι από την πύλη της μονής.
Ο στρατιώτης αυτός ήταν ο ανιψιός του στρατηγού του τμήματος που στρατοπέδευσε στην Ιερά Μονή, κατ' οικονομία της Παναγίας. Όμως την ώρα που πήγε και κρεμάστηκε, ένας άλλος στρατιώτης έτρεξε να τον προλάβει, μάταια, κι έτσι μετέφερε στον θείο του και στρατηγό πως όντως πρόκειται για αυτοκτονία.
Αν αυτό δεν είχε συμβεί η οργή του θείου του και στρατηγού πιθανώς να έπεφτε πάνω στην μονή καταστρέφοντας την.
Αλλά μαθαίνοντας την αλήθεια ο θείος του για την ιεροσυλία του ανιψιού του έδωσε εντολή να μην τιμηθεί ως νεκρός αλλά ως βάρβαρος.
Μέχρι και σήμερα φαίνεται στο χέρι της Παναγίας η ''πληγή'' από εκείνο τον πυροβολισμό.
Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας όπου ακριβώς εντός της στοάς της εισόδου της μονής βρίσκεται μια τοιχογραφία της Παναγίας μας, ένθρονη, και ένας Τούρκος στρατιώτης γύρισε και είπε προς τους καλογέρους που εγκαταβίωναν εκεί '
'Αυτή είναι η Κυρά σας, αυτήν υπακούεται και προσκυνάτε;'' και γύρισε και πυροβόλησε την Παναγία.
Η σφαίρα όμως γύρισε ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε σκοτώνοντας έτσι τον ιερόσυλο Τούρκο στρατιώτη και φοβίζοντας τους συσστρατιώτες του.

Σπύρος Συμεών