Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Δεν είσαι μόνος

Οι Πύρινες Γλώσσες


Επεισόδιο 1
Πήγαινε και
γίνε αυτό που πίστεψες
Επεισόδιο 2
Παναγιά,
η Πλατυτέρα των Ουρανών

Επεισόδιο 3
Συνάντηση
Ελληνισμού – Χριστιανισμού

Επεισόδιο 4
Μ.Βασίλειος:
Το λιοντάρι του Χριστού

Επεισόδιο: 5
Η Πορεία του
Ορθόδοξου Μοναχισμού

Επεισόδιο 6
Τουρκοκρατία

Επεισόδιο 7
«Η ουτοπία της εξουσίας»
Επεισόδιο 8
«ΕΓΩ Ο ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ,
ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ»

Επεισόδιο 9
ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Επεισόδιο 10
Τουρκοκρατία
Επεισόδιο 11



ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ






Η σειρά πραγματεύεται πανανθρώπινες αξίες που εκφράστηκαν σε κοινωνίες του παρελθόντος και στηρίζεται στα πατερικά κείμενα, στο Ευαγγέλιο, σε κείμενα θεωρητικά, φιλοσοφικά, δοξαστικά και - πολλές φορές - προφητικά. Αυτά τα κλασικά κείμενα, που περιέχουν την πείρα και τη σοφία αιώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνδέονται με τα σημερινά προβλήματα του ανθρώπου, ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο.
Είναι ένας λόγος που γράφτηκε εδώ και δυόμιση χιλιετίες επίκαιρος; Σε ποια κοινωνία απευθυνόταν; Τι κοινό έχει με τη σημερινή; Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο σε μια άλλη οπτική, έναν διαφορετικό προσανατολισμό και μια επαναξιολόγηση της πορείας του σήμερα;

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, την Τουρκία (Καππαδοκία και Αντιόχεια), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία.

Δεν είσαι μόνος

Η Φωτεινή και το νερό της Ζωής

"Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν."
 
Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕlΤΙΣ
Αγιογραφία του κυρ-Μανουήλ Πανσέληνου
Πρωτάτο του Αγίου Όρους, Καρυές

Σε μια πόλη της Σαμάρειας που τη λέγανε Σιχάρ, δίπλα στο πηγάδι που είχε ανοίξει ο Ιακώβ, κάθισε ο Χριστός μας, κουρασμένος από την οδοιπορία, να ξαποστάσει. 
Ήταν μόνος, επειδή είχαν πάει στην πόλη οι μαθητές για να αγοράσουν τρόφιμα.
Μεσημέρι ήταν και η ζέστη ανυπόφορη.
Σε λίγο φτάνει στο πηγάδι μια γυναίκα από την πόλη με τη στάμνα της στο χέρι για να βγάλει νερό.
Δεν του έδωσε καμιά σημασία και γιατί ήταν ξένος, αλλά κυρίως επειδή από τη φορεσιά του ήταν φανερό πως ήταν από την Ιουδαία και οι Σαμαρείτες είχαν μεγάλη έχθρα με τους Ιουδαίους και ποτέ δεν τους μιλούσαν όταν τυχαία τους συναντούσαν.
Έβγαλε η γυναίκα το σταμνί από το πηγάδι, γεμάτο δροσερό νερό και τότε...
--Δώσε μου να πιω, της είπε ο Χριστός μας.
κατάπληκτη η γυναίκα τον ρωτάει:
--Εσύ, ένας Ιουδαίος, ζητάς από μένα να σου δώσω νερό να πιεις;
--Αν ήξερες, της απαντά, πόσα ο Θεός δίνει δωρεάν στους ανθρώπους, και ποιος είναι αυτός που σου μιλάει, τότε εσύ θα ζήταγες από μένα το νερό που δίνει Ζωή.
Η γυναίκα δεν κατάλαβε, και άρχισε να του λέει για τον Ιακώβ και το πηγάδι του και ότι οι Σαμαρείτες είναι οι κληρονόμοι του πηγαδιού και άλλα τέτοια.
Ο Χριστός μας τότε άρχισε να της εξηγεί για το νερό της Ζωής που όποιος το πίνει δε διψάει ποτέ, γιατί μέσα του γίνεται πηγή που δε στερεύει αλλά αναβλύζει συνέχεια προς τα πάνω και αιώνια ζωή δίνει. 
Και αυτή πάλι δεν κατάλαβε και του είπε να της δώσει να πιει από αυτό το νερό για μη διψάει συνέχεια και κάνει τόσο δρόμο και τόσο κόπο νά ρχεται στο πηγάδι μέσα στη ζέστη.
Και τότε άρχισε πολλά να της λέει για τη ζωή της και αυτή τον πέρασε για προφήτη και του ζήτησε να της πει πού πρέπει να λατρεύουν το Θεό. Στο βουνό Γαριζείν, όπως λένε οι Σαμαρείτες ή στα Ιεροσόλυμα όπως λένε οι Ιουδαίοι.
Και Εκείνος, ανάμεσα σε άλλα, της απάντησε:
--Πνεύμα είναι ο Θεός και όσοι τον προσκυνούν, με το πνεύμα τους πρέπει να τον λατρεύουν και με καρδιά και μυαλό καθαρά και μέσα στην αλήθεια.
Και είπαν και άλλα πολλά, και η γυναίκα εκείνη τη μέρα της Πεντηκοστής βαφτίστηκε και πήρε το όνομα Φωτεινή και μαζί της βαπτίστηκαν και οι δύο γιοί της, Βίκτωρας και Ιωσήν, καθώς και οι πέντε αδερφές της, Ανατολή, Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή και Κυριακή. 
Με την συνοδεία των γιων της και των αδερφών της κήρυξε τον λόγο του Χριστού στην Συρία, στην Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα και τελικά στη Ρώμη. Η μεγάλη της αυτή αποστολική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο.
Και όταν έφτασε και στη Ρώμη ο Νέρωνας όλους τους βασάνισε φριχτά, και μέσα στη φυλακή η Φωτεινή έφυγε και πήγε να βρει την αληθινή πηγή της Ζωής

Στις 26 του Φλεβάρη, γιορτάζουμε τη μνήμη της και μαζί τη μνήμη των παιδιών και των πέντε αδερφών της.

πηγή: Κατά Ιωάννην, κεφ.4, 4-28

Παΐσιος ο Αγιορείτης: Το κέρδος άπό... τήν αδικία

Ο δίκαιος ανταμείβεται και σ’ ετούτη την ζωή.
Έχω δει ψυχές που αδικήθηκαν, αλλά υπέμειναν την αδικία με καλούς λογισμούς και τους έλουσε η Χάρις σ’ αυτήν την ζωή. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου » 
.
Ο δίκαιος έχει τον Θεό με το μέρος του. 
Όλοι οι άνθρωποι δεν χωράνε σ’ αυτόν τον κόσμο σήμερα. Αν κάποιος θέλη να ζήση τίμια και πνευματικά, δεν χωράει μέσα στον κόσμο.
— Γέροντα, γιατί δεν χωράει;
Όταν είναι κανείς ευαίσθητος και βρεθή σε ένα σκληρό περιβάλλον και του κάνουν την ζωή μαύρη, πώς να αντέξη; ή πρέπει να βρίζη κ.λπ. ή να φύγη. Αλλά και να φύγη δεν μπορεί, γιατί χρειάζεται να ζήση. Του λέει το αφεντικό: Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

 “Τω τον φόρον τον φόρον…” 
Γέροντα, όταν αγοράζουμε κάτι για το Μοναστήρι, μερικοί δεν δέχονται να μας κόψουν τιμολόγιο. Τι να κάνουμε;
Τιμολόγια να σας κόβουν πάντοτε και εσείς να κόψετε τις απαιτήσεις σας. Να περιορίσετε τις ανάγκες σας και να φτιάχνετε μόνον ό,τι είναι απαραίτητο. Εγώ έτσι θα έκανα. Θα τα στείλη ο Θεός. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου»

Αυτός που μας αδικεί, μας ευεργετεί 
Γέροντα, πώς να βλέπουμε αυτόν που μας αδικεί;
Πώς να τον βλέπουμε; Σαν έναν μεγάλο ευεργέτη μας, που μας κάνει καταθέσεις στο Ταμιευτήριο του Θεού. Μας κάνει πλούσιους αιώνια. Μικρό πράγμα είναι αυτό; Τον ευεργέτη μας δεν τον αγαπούμε; Δεν του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας; Έτσι και αυτόν που μας αδικεί να τον αγαπούμε και να τον ευγνωμονούμε, γιατί μας ευεργετεί αιώνια. Οι άδικοι αδικούνται αιώνια, ενώ όσοι δέχονται με χαρά την αδικία δικαιώνονται αιώνια. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου»

Η αδικία ταλαιπωρεί και τους απογόνους 
Γέροντα, όταν έφυγα για μοναχή, οι δικοί μου φέρθηκαν άδικα. Μπορώ να ζητήσω αυτό που μου δίνεται από τον νόμο;
Όχι, δεν ταιριάζει.
Φοβάμαι μήπως τους βρη κανένα κακό από την αδικία.
Να, αυτό είναι το καθαρό φιλότιμο! Αν ήμουν εγώ στην θέση σου, θα τους έλεγα: “Εγώ για τον εαυτό μου δεν θέλω τίποτε. Το μερίδιο όμως που μου ανήκει, θα ήθελα να το μοιράσετε με τα χέρια σας στους φτωχούς. Δώστε πρώτα στους φτωχούς συγγενείς. Σας το λέω αυτό, για να μη φθάση στα παιδιά σας η οργή του Θεού”. Γιατί μπορεί καμμιά φορά Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ο άδικος βασανίζεται 
Ο άδικος, και γενικά κάθε ένοχος, όταν δεν ζητήση συγχώρηση, ταλαιπωρείται από την συνείδησή του και επιπλέον από την αγανάκτηση του αδικημένου. Γιατί, όταν ο αδικημένος δεν τον συγχωρήση και γογγύζη, τότε ο άδικος ταλαιπωρείται πολύ, βασανίζεται. Δεν μπορεί να κοιμηθή. Σαν να τον χτυπούν κύματα και τον φέρνουν σβούρα. Είναι μυστήριο πράγμα το πώς το πληροφορείται! Όπως, όταν ένας αγαπά κάποιον και τον σκέφτεται με την καλή έννοια, εκείνος το πληροφορείται, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση. Ώ, ο γογγυσμός του άλλου τον κάνει άνω-κάτω! Και μακριά να είναι, τι στην Αυστραλία, τι στο Γιοχάννεμπουργκ, δεν μπορεί να ησυχάση, όταν είναι αγανακτισμένος ο άλλος εξ αιτίας του.
Αν είναι αναίσθητος;
Οι αναίσθητοι λες ότι δεν υποφέρουν; Το πολύ-πολύ να καταφύγουν σε καμμιά ψυχαγωγία, για να ξεχασθούν. Μπορεί πάλι ο αδικημένος να τον συγχώρησε τον ένοχο, αλλά να έχη μείνει λίγη αγανάκτηση μέσα του. τότε και ο ίδιος ταλαιπωρείται σε έναν βαθμό, αλλά ο ένοχος ταλαιπωρείται πολύ από την αγανάκτηση του άλλου. Αν όμως ο ένοχος ζητήση συγνώμη και δεν του την δώση ο αδικημένος, τότε ταλαιπωρείται εκείνος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φωτιά από το εσωτερικό κάψιμο της ψυχής από την συνείδηση. Την βασανίζει και την τρώει συνέχεια με το σαράκι σ’ ετούτη την ζωή και πιο πολύ φυσικά θα την τρώη στην άλλη ζωή, την αιώνια, “ο ακοίμητος σκώληξ”, αν δεν μετανοήση ο άνθρωπος σ’ αυτήν την ζωή και δεν επιστρέψη τις αδικίες του στους συνανθρώπους του, έστω και με την αγαθή του προαίρεση, σε περίπτωση που δεν μπορεί με άλλον τρόπο.
Θυμάμαι ένας δικηγόρος, που έκανε πολλές αδικίες, πόσο βασανίσθηκε στο τέλος της ζωής του. εξασκούσε Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Πώς ψεύτισε ο κόσμος 
Η κακία των ανθρώπων έχει ξεπεράσει τα όρια. Κοιτάζουν πώς να ξεγελάση ο ένας τον άλλον. Και το θεωρούν κατόρθωμα που τον ξεγελούν. Αλήθεια, πώς ψεύτισε ο κόσμος! Όλα ψεύτικα τα φτιάχνουν. Χρήματα εν τω μεταξύ παίρνουν περισσότερα απ’ όσα έπαιρναν οι παλιοί, οι καημένοι. Γενικά όλα τα ψεύτισαν. Μια μέρα μου έφερε κάποιος ντοματιές. Κάθε φυτό ήταν σε ένα σακκουλάκι μικρούτσικο με χώμα χοντρό, μέλαγγα, αμμούδα χοντρή, για να κρατάη την υγρασία. Βαριούνται να ρίξουν λίγο νερό! Ούτε καν να βάλουν κοπριά, μόνον επάνω-επάνω είχε λίγη σαν το μαυροπίπερο! Οπότε, όταν τις έβγαλα από το σακκουλάκι, όλη η ρίζα ήταν σάπια. Έρριξα ένα στρώμα χώμα από πάνω, για να βγάλουν νέες ρίζες.
 Και πώς ξεγελούν τον κόσμο! Να δήτε, μου είχαν φέρει Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η αδικία μαζεύει οργή Θεού 
Μεγάλη υπόθεση να έχη ο άνθρωπος την ευλογία του Θεού! Πλούτος είναι! Ό,τι έχει ευλογία, στέκει, δεν γκρεμίζεται. Ό,τι δεν έχει ευλογία, δεν στέκει. Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία. Όλες οι αμαρτίες έχουν ελαφρυντικά, η αδικία δεν έχει, μαζεύει οργή Θεού. Φοβερό! Αυτοί που αδικούν, βάζουν φωτιά στο κεφάλι τους. Από την μια μεριά βλέπεις να κάνουν μια αδικία και από την άλλη να πεθαίνουν δικοί τους άνθρωποι και να μη δίνουν σημασία. Πώς να κάνουν προκοπή οι άνθρωποι με τόσες αδικίες; Κάνουν αυτά που κάνουν, δίνουν δικαιώματα και στον διάβολο, γι’ αυτό μετά περνούν δοκιμασίες, τους βρίσκουν αρρώστιες κ.λπ. και σου λένε: “Κάνε προσευχή να γίνω καλά”.
Τα περισσότερα κακά που συμβαίνουν είναι Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Σωστή τοποθέτηση απέναντι στην αδικία 
Γέροντα, όταν με αδικούν, ή καρδιά μου σκληραίνει.
Για νά μη σκληραίνη, ποτέ να μή σκέφτεσαι ότι φταίει ή πόσο φταίει ό άλλος πού σέ αδικεί, άλλα πόσο φταις εσύ. Βλέπεις, όταν οι άνθρωποι μαλώνουν μεταξύ τους, όλοι τους λένε ότι έχουν δίκαιο, μόνον πού παίρνουν περισσότερο δίκαιο άπ’ όσο δικαιούνται, γι’ αυτό καί διαφωνούν  συνέχεια. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η χαρά από την αποδοχή της αδικίας 
Γέροντα, όταν δέχομαι ευχάριστα την επίπληξη γιά μιά ζημιά πού κάνω, αυτό πού νιώθω είναι καθαρό;
Κοίταξε, αν κάνης ζημιές και σέ μαλώνουν καί  δέν γκρινιάζης, αλλά χαίρεσαι και λές: δόξα Σοι ό Θεός, αυτό μου χρειαζόταν, θά εχης μισή χαρά. Άν όμως δέν κάνης ζημιές καί σέ μαλώνουν άδικα κι εσύ το δέχεσαι μέ καλό λογισμό,  τότε θά εχης ολόκληρη την χαρά. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Το κέρδος άπό τήν αδικία 
Γέροντα, όταν ενοχοποιούμαι άπό κάτι πού θά πή γιά μένα μία αδελφή, ένώ δέν φταίω, δέν το σηκώνω καί ψυχραίνομαι μαζί της.
Γιά στάσου λίγο! Τί λέει το Τυπικό της Εκκλησίας γι’ αυτό; 
Σέ ποια περίπτωση υπάγεται; Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η άγια υποκρισία 
Γέροντα, πόσοι είναι οι αναχωρητές στο  Άγιον  Όρος;
Δέν  ξέρω  λένε  ότι είναι  επτά.  Έδώ  καί  μερικά  χρόνια  είναι  πολύ  δύσκολο  νά  βρή κανείς  τόπο  ήσυχο,  γιά  νά  άσκητέψη.  Γι’  αυτό ... Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Αποταμίευση στον Ουρανό 
Γέροντα, στενοχωριέμαι, οταν οι άλλοι δέν έχουν καλή γνώμη γιά μένα.
Καλά πού μου το είπες! Άπό σήμερα θά κάνω ευχή οί άλλοι νά μήν έχουν ποτέ καλή γνώμη γιά σένα, γιατί αυτό σέ συμφέρει, καλό μου παιδί. Οικονομάει ό Θεός νά μας αδικήσουν οί
άνθρωποι ή νά μας πουν καμμιά κουβέντα, γιά νά εξοφλήσουμε μερικές αμαρτίες μας ή γιά νά αποταμιεύσουμε κάτι στην άλλη ζωή.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου