Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πως «γνώρισα» τον Γεώργιο ΚΑΨΑΝΗ

Ανήμερα της Πεντηκοστής εκοιμήθηκε ο Γεώργιος Καψάνης, ένας από τους χαριτωμένους ανθρώπους του Αγίου Όρους, Προηγούμενος της μονής Γρηγορίου.
.
Ψυχολόγους θέλουμε, ἱερεῖς
καὶ πνευματικοὺς δὲν θέλουμε!
 

(Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης †8/6/2014)
Τον Ιανουάριο του 2010 είχαμε κανονίσει μια παρέα από τη δουλειά να πάμε στο Άγιο Όρος. Στις προετοιμασίες ήμασταν ακόμη, όταν το ανέφερα σε μια συζήτηση, ότι είχα σκοπό να επισκεφθώ το Όρος. Δίπλα μας ένας κύριος άκουσε τη συζήτησή μου και παρενέβη.
― Να πάτε στη Μονή Γρηγορίου, να γνωρίσεις τον Γεώργιο, μου είπε.
― Ποιον Γεώργιο, ρώτησα.
Καψάνης είναι το επώνυμό του.
― Καμαρώνουμε για τον Γεώργιο συμπλήρωσε και αποχώρησε.

Έψαξα να μάθω για τον Γεώργιο. Έδινε διαλέξεις στο Αριστοτέλειο. Ήταν Αρχιμανδρίτης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Πήγαμε στο μοναστήρι και προσπάθησα να συναντήσω τον ηγούμενο. Δεν κατέστη δυνατόν. Ο γέροντας ήταν άρρωστος. Όταν έπρεπε να μετακινηθεί, γινόταν με δυσκολία σε αναπηρικό καροτσάκι. Λυπήθηκα πολύ που δεν μπόρεσα να τον δω.

Ήταν Κυριακή, στην είσοδο της μονής ήταν ένα μικρό βιβλιοπωλείο που ήταν κλειστό. Κοίταξα στη προθήκη και είδα μερικούς τίτλους του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου. Πλησίασα έναν καλόγερο και του είπα ότι ήθελα να αγοράσω 1-2 βιβλία.
Με ενημέρωσε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει επειδή ήταν Κυριακή. Προσπάθησα και άλλο, απευθύνθηκα … παρά πάνω. Τελικά δόθηκε η άδεια να ανοίξει το βιβλιοπωλείο. Διάλεξα δύο βιβλιαράκια. Το αντίτιμό τους ήταν ελάχιστο, 2-3 ευρώ, για τα έξοδα της εκτύπωσης μου είπαν. Προσπάθησα να δώσω παραπάνω, αλλά δεν δέχτηκαν με κανένα τρόπο.
Τα βιβλία ήταν:
Στην επιστροφή από το Άγιο Όρος άρχισα να διαβάζω τα βιβλία. Ήταν συγκλονιστικά. Εκείνο που μ’ εντυπωσίασε, ήταν οι συγκεκριμένοι τρόποι που περιγράφονταν για την επίτευξη του Σκοπού.
Δύσκολοι αλλά συγκεκριμένοι, όχι αφηρημένες έννοιες. Όλο το θεολογικό υπόβαθρο υπήρχε, αλλά τα δεδομένα ήταν σαφή.

Επέστρεψα στη δουλειά, μετά από απουσία μια εβδομάδας. Διηγήθηκα την εμπειρία μου στο Άγιο Όρος. Είπα και για τα βιβλιαράκια. Ένας μου ζήτησε να τα διαβάσει. Τα έδωσα. Μετά από μερικές μέρες, μου τα επέστρεψε με ενθουσιασμό.
― Τα φωτοτύπησα, μου είπε.
― Είναι Εξαιρετικά.
Ο ένας με τον άλλον, πήραν τα βιβλιαράκια και τα φωτοτύπησαν. Έγιναν ανάρπαστα και όποιος αναφέρονταν σ’ αυτά, έλαμπε το πρόσωπο του.
Έτσι «γνώρισα» τον Γέροντα Καψάνη, που συνέβαλε στην εμπειρία μου στο Άγιο Όρος που μου άλλαξε τη ζωή.

Ανήμερα της Πεντηκοστής εκοιμήθηκε ο Γεώργιος Καψάνης, της μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Πριν τέσσερις μήνες είχε παραιτηθεί από ηγούμενος της μονής για λόγους υγείας.
― Καλή Ανάσταση Γεώργιε και
― Καλό Παράδεισο!