Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Δόξα σοι ο Θεός» - «Δόξα τω Θεώ»


Γέροντα, τι σημαίνει το «δόξα σοι ο Θεός»;

- «Δόξα σοι ο Θεός» θα πη «να γίνη γνωστός ο Θεός στους ανθρώπους». Βλέπεις και εκείνο που είπε ο Χριστός: «Εγώ σε εδόξασα επί της γης …και νυν δόξασόν με σύ, Πάτερ», μερικοί το παρεξηγούν και λένε: «Εγώ Πατέρα, Σε έκανα γνωστό επί της γης, κάνε με γνωστό κι Εσύ, για να πιστέψουν οι άνθρωποι».

- Γέροντα, αισθάνομαι την ανάγκη να λέω περισσότερο το «δόξα σοι ο Θεός» παρά το «Κύριε ελέησον». Μήπως δεν είναι σωστό;

- Καλό είναι αυτό, ευλογημένη. Εγώ μπορεί να περάσω ολόκληρη μέρα κάνοντας εργόχειρο και λέγοντας «Δόξα σοι ο Θεός. Δόξα σοι ο Θεός, γιατί ζω.
Δόξα σοι ο Θεός, γιατί θα πεθάνω και θα πάω κοντά στον Θεό. 
Δόξα σοι Θεός, ακόμη και αν με βάλη στην κόλαση και πάρη έναν κολασμένο στον Παράδεισο. Και εάν θέλη να μη με θυμάται στην κόλαση και λυπάται, ας πάρη πολλούς κολασμένους στον Παράδεισο, ώστε η χαρά Του γι’ αυτούς να είναι περισσότερη και να λιγοστέψη η στενοχώρια Του για μένα».

Το «δόξα σοι ο Θεός» να μη λείπη ποτέ από τα χείλη σας. 
Εγώ, όταν πονάω, το «δόξα σοι ο Θεός» έχω για χάπι του πόνου∙ τίποτε άλλο δεν με πιάνει. 
Το «δόξα σοι ο Θεός» είναι ανώτερο και από το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». 
Έλεγε ο Παπα- Τύχων : «Το “ Κύριε ελέησον” έχει εκατό δραχμές, το “δόξα σοι ο Θεός” έχει χίλιες δραχμές∙ είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό».

Ήθελε να πη ότι ο άνθρωπος ζητάει το έλεος του Θεού από ανάγκη ,ενώ δοξολογεί τον Θεό από φιλότιμο, και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Συνιστούσε μάλιστα να λέμε το «δόξα σοι ο Θεός», όχι μόνον όταν είμαστε καλά , αλλά και όταν περνάμε δοκιμασίες , γιατί και τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός για φάρμακα της ψυχής.

- Γέροντα, μερικές φορές , όταν λέω «δόξα τω Θεώ», νιώθω μέσα μου ένα φτερούγισμα. Τι είναι αυτό;

- Αγαλλίαση πνευματική είναι. Τώρα, επειδή μου έδωσες χαρά που λες «δόξα τω Θεώ», από την χαρά μου θα αρχίσω να γράφω «δόξα τω Θεώ, δόξα τω Θεώ», και θα γεμίσω μία κόλλα χαρτί με το «δόξα τω Θεώ». Ο Θεός να σε αξιώση στην άλλη ζωή να είσαι μαζί με τους Αγγέλους που δοξολογούν συνέχεια τον Θεό. Αμήν.

π. Παίσιος
------------------
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
ΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΧΗΣ
Δοξολογία Θεού

Λέει ο Γέροντας στον υποτακτικό: «Εξεγερθέντες του ύπνου προσπίπτομέν Σοι, αγαθέ, και των αγγέλων τον ύμνον βοώμεν Σοι, δυνατέ· άγιος, άγιος» κτλ. «Κουά, κουά, κουά, κουά» τα βατράχια, κοάζουν, πώς λέγεται, ξεχάσαμε και τα ελληνικά τώρα.

-Βρε παιδί μου, λέει, πήγαινε στα βατράχια και πές τα: Α, να σας πω, ο Γέροντας λέει, σταματήστε τώρα γιατί θέλουμε να διαβάσουμε εμείς την ακολουθία.

-Νά 'ναι ευλογημένο, Γέροντα.

Αυτός ήταν υποτακτικός! Βλέπεις; Δεν είπε, «ε, Γέροντα, τα βατράχια θα πάω να πω εγώ;» Όχι υπακοή.

-Ακούστε εδώ, βατράχια, είπε ο Γέροντας να σταματήσετε τώρα, γιατί θέλουμε να διαβάσουμε εμείς την ακολουθία.

Μίλησε το βατράχι εκεί! Λέει:

-Πες του Γέροντα, τώρα τελειώνουμε κι εμείς την δοξολογία του Θεού και θα πάμε κι εμείς να ξεκουραστούμε.

Και τα βατράχια υμνολογούν το Θεό! Όλη η φύση, να πούμε, υμνολογεί, δοξολογεί τον Θεό, και κατά την καθαρότητά μας ακούμε κι εμείς αυτήν τη μυστική δοξολογία, τη μυστική, την άφωνο υμνολογία που κάνουνε και οι πέτρες ακόμη. Αυτό πώς το λένε, κάτι στίχους που έχει η μεγάλη δοξολογία, δεν ξέρω πώς τα λένε, γιατί εγώ έχω χρόνια να πάω πάνω στην ακολουθία.

Μοναχοί: Πυρ, χάλαζα, χιών, πνεύμα καταιγίδος...

Γεροντας: Πυρ, χάλαζα, πυρ καταιγίδος κτλ., όλα, τότε αρχίζει η μεγάλη δοξολογία. Βλέπετε; Και τα όρη και τα βουνά και τα δέντρα και η θάλασσα και τα ψάρια, όλα υμνολογούν τον Θεό. 
Αλλά εμείς, επειδή έχουμε αμαυρώσει, δηλαδή, το νοερόν της ψυχής μας, γι' αυτό λίγο το καταλαμβάνουμε, λίγο. 
Όσο καθαρίζεσαι μέσα σου, τόσο και περισσότερο λαμβάνεις έναν φωτισμό, λαμβάνεις μιαν αίσθηση ότι κανένα κτίσμα του Θεού δεν μένει αργό, αλλά όλα δοξολογούν τον Θεό. 
Και η μύγα και το κουνούπι, και το βόδι και το ζώο, όλα δοξολογούν τον Θεό. Όταν καθαριστείς μέσα σου, θα την δεις αυτήν τη μυστική δοξολογία του Θεού. Όσο καθαρίζεσαι μέσα σου, θα το δεις και λές: Ταλαίπωρε άνθρωπε, εσύ μόνο δεν δοξολογείς τον Θεό. 
Όλα δοξολογούν τον Θεό!


-------------
Η δοξολογία του Θεού στη ζωή μας

Αρχιμ. Παύλου Ντανά, 
ιεροκήρυκος της Ι.Μ Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Συχνά – πυκνά στην ζωή μας απελπιζόμαστε, τα χάνουμε και νομίζουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα.

Εν τω μεταξύ και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι υποτονικός. Ξεκινάει απ’ την διατροφή -που θέλουμε να είναι “light”, “0%,,- μέχρι και τα θεάματα, τα ακούσματα, την διασκέδαση, την ενδυμασία, την φιλία, τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Επικρατεί γενικά μία κουφότητα και ελαφρότητα.

Αλλά και στην πνευματική μας ζωή, μας καταλαμβάνει μία χαλαρότητα και ραθυμία. Δεν θέλουμε να κουραστούμε, να κακοπαθήσουμε, να κάνουμε τις λίγες μετάνοιες, να επιμείνουμε στην προσευχή, να εμβαθύνουμε στο λόγο του Θεού, να πάμε νωρίς το πρωί στην εκκλησία, να συμπάσχουμε στον πόνο του άλλου, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ένα συναισθηματικό κενό. Κι όταν μας έρχονται πειρασμοί, τα χάνουμε και ολιγοπιστούμε. Μας διακατέχει μία προχειρότητα.
Ένας νέος ομολόγησε: «Δεν αισθάνομαι τίποτα. Έχω μία απέραντη θλίψη. Δεν με ικανοποιεί τίποτα. Με ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μου και πως θα τον τελειοποιήσω εξωτερικά».
Γιατί άραγε αισθανόμαστε έτσι;
Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί έχουμε επηρεασθεί από:
α) Το μηδενιστικό πνεύμα, που αρνείται όλες τις παραδεδεγμένες αξίες.
β) Τον σκεπτικισμό, που θέτει σε αμφισβήτηση την αυθεντικότητα και την ισχύ των
γενικώς παραδεκτών αληθειών, και
γ) Τον ορθολογισμό, δηλαδή την θεοποίηση της λογικής.

 Πως θα αντιμετωπίσουμε την όλη νοοτροπία της εποχής μας;
1) Να μην λησμονούμε ότι ο Θεός είναι «Αγάπη». 
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει:
«Πολλά ονόματα έχει ο Θεός, αδερφοί μου. Το κύριο όνομα του Θεού μας είναι η αγάπη. Αγία Τριάς είναι, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα, μία φύσις, μία δόξα, μία βασιλεία, ένας Θεός. Πρέπει πρώτον να αγαπώμεν τον Θεό, αδερφοί μου, διατί μας έδωσε τόσο μεγάλην γη και κατοικούμεν τόσες χιλιάδες άνθρωποι, χορτάρια, βρύσες, ποταμούς, θάλασσαν, ψάρια, αέρα, νύκτα και ημέραν, ουρανόν, άστρα, ήλιον, φεγγάριον. Μας έκανε ανθρώπους και όχι ζώα˙ μας έκαμεν ευσεβείς χριστιανούς και όχι αιρετικούς».
2) «Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής εξηγεί γιατί ο Θεός επιτρέπει τους πειρασμούς:
α) Στους αγωνιστές, για να αυξήσουν τον πνευματικό τους πλούτο.
β) Στους αμελείς, για να προφυλαχθούν απ’ τις πτώσεις τους.
γ) Στους κοιμωμένους, για να ξυπνήσουν.
δ) Στους μακράν του Θεού, για να πλησιάσουν τον Θεό, και
ε) Στους φίλους Του, για να έχουν παρρησία στο Θεό.
Έτσι, ο Θεός, με πικρά φάρμακα δίνει την υγεία της ψυχής στους Χριστιανούς».
Είναι αναπόφευκτοι οι πειρασμοί στην ζωή μας. Μέχρι να μας σκεπάσει η πλάκα του τάφου θα έχουμε πειρασμούς και δοκιμασίες. Μακάριος είναι εκείνος που υπομένει τους πειρασμούς. Εάν δεν είχαμε πειρασμούς, εύκολα θα ξεχνούσαμε το Θεό, θα πέφταμε στην υπερηφάνεια, θα γινόμασταν σκληροί στους άλλους.
Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι είναι αναγκαίες οι θλίψεις στη ζωή μας, γιατί αποτελούν την καλύτερη γέφυρα που μας οδηγεί στον Παράδεισο.
3) Ο Ιερός Χρυσόστομος μας παρακινεί:
«Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να ευχαριστούμε για όλα τον Θεό και να υπομένουμε με γενναιότητα όλα όσα δυσάρεστα μας συμβαίνουν. Όταν, λοιπόν, είμαστε φτωχοί, όταν είμαστε άρρωστοι, ας Τον ευχαριστούμε˙ όταν συκοφαντούμαστε, ας Τον ευχαριστούμε˙ όταν μας κακομεταχειρίζονται, αυτό μας πλησιάζει κοντά στο Θεό˙ τότε και τον Θεό Τον έχουμε οφειλέτη˙ εφόσον είμαστε αδικημένοι, οφείλει Εκείνος να αναλάβει την υπεράσπισή μας.
Η ανάμνηση των ευεργεσιών του Θεού θα είναι αρκετή, για να μη μας αφήσει ποτέ να πέσουμε σε πνευματική αδιαφορία και απελπισία».
4) Ο Άγιος Παίσιος έλεγε:
«Το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ να μη λείπει ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ, όταν πονάω, το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ έχω για χάπι του πόνου∙ τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ είναι ανώτερο και από το ‘’Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με’’».
Έλεγε ο Παπα-Τύχων: «Το “Κύριε ελέησον” έχει εκατό δραχμές, το “Δόξα σοι ο Θεός” έχει χίλιες δραχμές∙ είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό».
«Ο Παπα-Τύχων είχε φθάσει στον χώρο της δοξολογίας, και αντί για την ευχή είχε την δοξολογία. Συνέχεια άκουγε κανείς από το στόμα του το ‘’Δόξα σοι ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός’’, και όλες σχεδόν οι ημέρες του χρόνου ήταν γι’ αυτόν Διακαινήσιμες, αφού ζούσε πάντα την πασχαλινή χαρά».
5) Στο περιοδικό «Τα Κρίνα» (τεύχος 348, Ιανουάριος 2016), γράφει τα εξής:
Αν σηκώθηκες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία παρά αρρώστια, είσαι πιο προνομιούχος από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που δεν θα επιζήσουν μέχρι την Κυριακή. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
*  Αν δεν έχεις ζήσει ποτέ τον κίνδυνο της μάχης, τη μοναξιά της φυλάκισης, την αγωνία των βασανιστηρίων η την πείνα, είσαι σε καλύτερη μοίρα από 500 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
* Αν μπορείς και πηγαίνεις στην εκκλησία, δίχως τον φόβο της τιμωρίας, της σύλληψης, των βασανιστηρίων ή του θανάτου, είσαι πιο προνομιούχος από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
* Αν έχεις φαγητό, αν φοράς ρούχα, αν είσαι κάτω από μία στέγη κι έχεις ένα κρεβάτι για να κοιμηθείς, είσαι πιο πλούσιος από το 75% των κατοίκων της γης. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…».
* Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, μέσα στο πορτοφόλι σου, και μπορείς να δώσεις έστω και ψιλά σε κάποιον, είσαι ανάμεσα στο 8% των πιο πλούσιων ανθρώπων της γης. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
* Αν οι γονείς σου ζούν και είναι ακόμα παντρεμένοι, είσαι πολύ σπάνιος. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
* Αν μπορείς να κρατήσεις το χέρι κάποιου, να τον αγκαλιάσεις αλλά ακόμη και να τον αγγίξεις στον ώμο, είσαι ευλογημένος, επειδή μπορείς να γιατρέψεις. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
* Αν διαβάζεις αυτές τις λέξεις, ήδη έχεις άλλη μια ευλογία επειδή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να διαβάσουν. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
*  Αν σηκώνεις το κεφάλι σου με χαμόγελο και είσαι πραγματικά ευγνώμων στο Θεό, είσαι και πάλι ευλογημένος, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων, ενώ μπορεί άνετα να το κάνει, δεν το επιθυμεί. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
*  Αν καθημερινά σηκώνεις το Σταυρό σου, εκείνον που με αγάπη σού έδωσε ο Θεός για να σε φέρει πιο πολύ κοντά Του, πες μεγαλόφωνα: «ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ !»
π. Παύλος Ντανάς

ΠΗΓΗ
-----------------
Το αντίδοτο της λύπης είναι η δοξολογία στον Θεό

- Όταν , Γέροντα, βλέπω μέσα μου υπολείμματα από εάν πάθος στενοχωριέμαι.
- Πες: «Δόξα σοι ο Θεός, που έφυγαν τα πολλά!». Αν ήμουν εγώ στη θέση σου ,θα έβλεπα τις ολοφάνερες μεγάλες δωρεές του Θεού και «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός» θα έλεγα το «δόξα σοι ο Θεός».

Αν θέλης να ζης ζωή παραδεισένια από αυτήν την ζωή, δες κι εσύ τις ευεργεσίες και τις πλούσιες δωρεές που σου δίνει ο Θεός και άρχισε το «δόξα σοι ο Θεός». Να δοξάζετε τον Θεό,γιατί σας βοήθησε και προοδεύσατε έστω και λίγο, είτε επειδή εσείς κοπιάσατε, είτε επειδή σας βοήθησαν οι άλλοι. Όταν ο άνθρωπος λέη «δόξα σοι ο Θεός», βοηθάει ο Θεός ,γιατί η ευγνωμοσύνη με το ταπεινό φρόνημα και με τον φιλότιμο αγώνα τραβάει συνέχεια ουράνιες δυνάμεις και ευλογίες θεϊκές.

- Και όταν, Γέροντα, ξέρω ότι θα ξαναπέσω;
- Δεν ξέρεις από φοβία σκέφτεσαι έτσι. Μην έχετε φοβία μήπως ξανακάνετε το ίδιο σφάλμα, γιατί έτσι κλονίζεται η πίστη σας στον Θεό. Μη τα σκαλίζετε τόσο πολύ. Όταν σας λέη ο λογισμός ότι δεν πρόκειται να διορθωθήτε και διαλύεσθε από την λύπη, χρειάζεται να δώσετε ένα ψεύτικο κουράγιο στον εαυτό σας. «Δόξα σοι ο θεός, να πήτε, σήμερα είμαι καλύτερα από χθες. Δόξα σοι ο Θεός χίλιες φορές ...;».
Αν και φαίνεται ψεύτικο αυτό το κουράγιο, μέσα του όμως κρύβει μια μεγάλη δύναμη, την ελπίδα στον Θεό. Η ελπίδα στον Θεό είναι ο μοχλός που αναποδογυρίζει την απελπισία, ελευθερώνει την ψυχή από την λύπη και το άγχος και τονώνει σιγά-σιγά τις πνευματικές δυνάμεις με την θεία ζωντάνια που δίνει.
γέροντας Παϊσιος